Japan

Historien bag japansk whisky Grundlæggeren af Nikka, Masataka Taketsuru (1894-1979), blev født i en familie med en lang sake-tradition bag sig. Helt tilbage fra 1700 tallet havde familien fremstillet sake - en japansk drik der kan føres mere end 1.500 år tilbage i tiden. Sake er fremstillet af det bedste ris og rent bjergvand. Den kunst lærte Taketsuru af sin fader og de dygtige sake-bryggere der arbejde i familiens hus. Faderen understregede ofte: "Bryggerens sjæl reflekteres i den sake han laver!" På det tidspunkt var det almindeligt at bryggeren, når brygningen stod på, boede isoleret fra alle andre, for at koncentrere sig helt om at brygge saken. Taketsuru lærte altså allerede som dreng, at kvalitet er vanskelig og besværlig at opnå. Taketsuru studerede sakens brygning på universitet og det var hans hensigt at videreføre familiens tradition for sake-brygning.

Men Taketsuru var fascineret af skotsk whisky og da underskrivelsen af den engelsk-japanske alliance i 1918 gjorde det muligt for ham at studere whisky-destillering i Skotland, tog han til universitetet i Glasgow. Taketsuru blev den første japaner der studerede fremstillingen af whisky i Skotland. Taketsuru var således også i "praktik" på følgende skotske destillerier: Hazelburn i Campbeltown, Craigellachie i Speyside og Lagavulin på Islay. Efter flere år i Skotland vendte han tilbage til Japan, med den skotske whiskys hemmelighed i lommen og en skotsk hustru, Jessie Rita, under armen. Taketsuru blev ansat hos den mægtige Suntory. Han fremstiller ægte whisky (grain) i Japan for første gang i 1924.

Taketsuru var ivrig for at komme til at fremstille single malt - men det var Suntory ikke interesseret i - og Taketsuru forlod Suntory. Taketsuru havde fundet det helt rigtige sted for et maltwhisky destilleri på Hokkaido øen i 1934. Selvom Yoichi lå langt mod nord, langt væk fra kunderne i Tokyo, så var Taketsuru ikke i tvivl om, at lokaliteten var rigtig. Og han havde ret.

Yoichi destilleriet er stadig den dag i dag, det vigtigste destilleri i Nikka koncernen (og menes at være det bedste destilleri i Asien). Taketsuru er kendt som den japanske whiskyindustris fader. Taketsuru har fået et par Nikka-produkter opkaldt efter sig - Tsuru Deluxe blend på 15 år - den mest afrundede af blendene fra Nikka samt en pure malt kaldet Taketsuru på 17 år (blev frigivet 2004).

Sorter faldende

4 vare(r)

Sorter faldende

4 vare(r)