Whisky

Whiskyens Historie:

Produktionen af whisky sker i lande med korn som afgrøde. Whiskyen bygger på øl. De første spor af destillerier går tilbage til det 13. århundredes Kina, hvor whisky blev betragtet som medicin, der kunne kurere alle sygdomme. Det blev her både indtaget og gnedet ind i huden

Fremstilling af Whisky:

Whisky fremstilles af fermenteret byg, rug, hvede eller majs(Bourbon Whiskye), der destilleres. Malt Whisky er lavet på maltet byg.

Whisky kan sammenlignes med øl uden humle, og som destilleres. De første faser i produktionen frem til destillering og lagring svarer således stort set til ølproduktion, som er maltning, tørring, mæskning og gæring. Malt Whisky bliver herefter typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Whiskyen lagres efterfølgende på egetræs fade af forskellige typer. "casks"

Grain Whisky er whisky destilleret kontinuerligt til høj alkoholstyrke på enten hvede eller majs og bruges til at blende med. Grain whisky har en let krop og smag, men er ikke neutral, og den lagres på egetræsfade i minimum tre år.

Ud over de traditionelle aftapninger fra destillerierne findes også "uafhængige aftapninger". Det er whisky købmænd, der køber fade hos destillerierne og opbevarer dem og sælger eller beholder dem, som de vil. Det er derfor et anderledes produkt end standardproduktet.

En whisky skal være på mindst 40% alkohol og mindst tre år gammel. Når whiskyen kommer direkte fra fadet er den ofte på 50-60% dette kaldes Cask strength, men whiskyen fortyndes efterfølgende ofte til 40%-46%.

Under lagringen trænger væske – herunder alkohol – ud gennem porerne i træfadene. Denne del som udgør op til 1½ - 2½ % årligt betegnet som angels share (englenes andel). Udtrykket stammer fra Cognac og Armagnac distrikterne. Dette er en af grundende til at Whisky, der har ligget mange år på fade også ofte er meget dyre, da reduceringen på fadene giver et lavere udbytte fra fadene.

Farven på whisky kan være justeret med karamel (E150), og whiskyen kan være koldfiltreret. Det vil sige, at den har været kølet ned for at fjerne urenheder. Koldfiltreringen blev indført efter at amerikanerne havde returneret whisky fordi de troede, at der var noget galt med whiskyen, der var uklar ved kølig opbevaring pga fortætning af olierne i whiskyen. En del af de stoffer, der frasorteres, er smagsstoffer (olier). Dvs. filtreringen fjerner en del af smagen. Derfor er mange begyndt at aftappe whiskyen uden koldfiltrering. For at undgå at whisky bliver uklar (cloudy) aftappes den ved højere alkoholprocent (46+ procent).

Sorter faldende

1-45 of 135

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Sorter faldende

1-45 of 135

Side:
  1. 1
  2. 2
  3. 3