Chateau de Meursault, Beaune Premier Cru 2010

Chateau de Meursault, Beaune Premier Cru 2010
En rask køretur syd for Beaune ligger byen Meursault kendt for sine smørfede hvidvine og for sit imponerende slot, der selvfølgelig tager navn efter byen. Her laver man nogle af de mest legendariske vine i hele kommunen - både rige, opulente chardonnayer og magtfulde røde på gamle Pinot Noir-stokke. Slottets kældre er sagnsomspundne - hvælving efter hvælving spækket med fade med slottets vin. 


Vi har fået vristet en lille mængde af en af slottets største vine - den røde Beaune Premier Cru - i den elegante årgang 2007 op fra de dybe kældre. Håndværksvin fra sublime marker og krogede stokke med en lagring på 25% nye fade (resten brugte). Markparcellerne er Tuvilains, Avaux, Teurons, Toussaints og Blanches Fleurs, der breder sig i et bånd om Beaune sydlige ende. I alt 3,8 ha topmarker leverer druer til vinen.

Duft og smagsnoter: Rød, ultraharmonisk frugt med grenadine, ribs og vilde hindbær. Modent udtryk efter 7 år med undertoner af karamel, tørrede svampe, anisfrø og hybenrose. I det hele taget en duft, der demonstrerer, hvad Bourgognes inderste sjæl handler om. Silkeblød, vægtløs og raffineret i munden med en rank syre og et lille tanninbid. Kort sagt - en fænomenal oplevelse og et forrygende tilbud. 

299,00 kr
ELLER

RÅDIGHED: På lager

Produktbeskrivelse

Detaljer

 

Historie og beliggenhed

Vi følger vinvejen gennem de gyldne skråninger i Bourgogne. Otte kilometer syd for Beaune bydes vi velkommen til Meursault, en lille hyggelig by med et imponerende slot, som ligger lige der, hvor skråningerne flader ud. Slottet har ganske naturligt taget navn efter byen. Château de Meursault. 

Det er majestætisk som et Bordeauxslot. Bygget i hvide sten og med en adstadig indkørsel, gårdsplads og park, som slet ikke lever op til bourgundernes beskedne livsstil. Slottet blev grundlagt til en af de første hertuger i Bourgogne. I perioden indtil den franske revolution var det beboelse for forskellige betydningsfulde familier. I 1900 tallet blev det solgt til en vinkøbmand i Beaune. Han havde både travlt og ingen penge, så slottet fik lov til at forfalde. I 1973 købte André Boisseaux Château de Mersault. Han var succesfuld vinmand og ejer af den store Patriarche/Kriter gruppe. Med nænsom hånd og god smag har han ført de ydre rammer tilbage til fordums storhed. Og i kælderen har han givet ordre til, at intet må spares for at lave det bedste. I dag kan man med sikkerhed sige, at der aldrig har været lavet bedre vin på Château de Mersault end nu.

Besøg på slottet

Tusinde af besøgende går hvert år en tur gennem slottets kældre, som af mange betragtes som de smukkeste i Bourgogne. Med en tastevin i hånden kommer man først gennem det nyrestaurerede Manor House med flotte granit gulve og kostbar kunst på væggene. Man kommer gennem det gamle køkken, hvor man stadig har bevaret det oprindelige ildsted fra det 11. århundrede. Herfra fører en stentrappe ned i kælderen, hvor man ledes igennem en række gallerier i forskellige størrelse og med smukt hvælvede lofter over det hele. I stearinlysets skær kan man se fadene ligge tæt. Man kan godt tro det, men det er ikke et museum. Det er et arbejdende kvalitetsværksted. I et par af gallerierne er der sat vin frem til bedømmelse. Man skænker selv i tastevin’en, drejer så lyset kaster genskær, smager og slubrer – og spytter ud. Der er mange vine, der venter. Man føler sig godt tilpas her nede i kælderen. Man kan godt fornemme, at man er kommet det rigtige sted.
Château de Meursault er slottet. Domaine du Château de Meursault er fællesnævneren for en række super Bourgogne fra slottets forskellige marker”.
 

Vinmarkerne

Domainet har i alt 60 ha vinmarker under sine beskyttende vinger. Og selv om man godt er klar over, at vi nu er i det 21. århundrede, så fastholder man stadig en række af de gode, gamle arbejdsmetoder.  Selv om meget af markarbejdet kan gøres mekanisk, så bliver det mest gjort med håndkraft. Fordi man tror, at det giver et bedre resultat. Beskæring og udtynding og senere grøn høst sikrer et lavt udbytte. Kunstgødning har ikke været brugt de sidste ti år.

Når druerne er klar til høst, står 180 erfarne plukkere klar. Druerne bringes i små kasser til slottet, hvor de forarbejdes med det samme. I vineriet har man indrettet sig, så hele processen kan afvikles ved egen tyngdekraft. Der er altså ingen unødig pumpning af vinen rundt i systemet.  Hver enkelt type får særbehandling, så man bevarer særpræget for appellationen.
 

Yderligere information

Type: Rødvin
Land: Frankrig
Område: Bourgogne
Størrelse i CL: 75
Årgang: 2007
Druesorter: Pinot Noir
Alkohol %: 13,5
Lagret på egefad: Ja på 25% nye fade og 75% brugte fade
Drikketemperatur: 15-17 grader
Holdbarhed: 2009-2019