Benriach, Malting Season First Edition, Speyside Single Malt Whisky

På lager
1.499,00  DKK

Benriach Malting Season fejrer traditionelle metoder, der går tilbage til de tidligste dage af Benriach Distillery og er det første udtryk i et århundrede, der udelukkende er produceret ved hjælp af byg maltet fra vores Speyside destilleris historiske gulvmalting.

Denne første udgave af Benriach Malting Season er tofadsmodnet i bourbon- og jomfruegefade for at få den fede, cremede smag frem, som vi finder i destilleriets malt whiskyer.

Denne har noter af bygsukker, mandel, flødekaramel og æble med blød, afrundet smag af vanilje og pære, der går over i en nøddeagtig finish..

Den første udgave af den lille batch udgivelse består af 23 tønder, alle destilleret den 2. november 2012, der gav 6672 flasker i alt.

  • 1-3 dages levering
  • Gratis fragt ved køb over 1000,-
  • Afhent gratis i butikken
 

Yderligere information

Type: Whisky
Land: Skotland
Område: Speyside
Størrelse i CL: 70
Årgang: 2012
Alkohol %: 48,7
Lagret på egefad: Ja
Drikketemperatur: 15-17

Beskrivelse

I 1890’erne var efterspørgslen på whisky enorm. Det blev betragtet som den mest sikre investering for investorer, og i Skotland blev destilleribyggeri nærmest en mani. John Duff ejede i forvejen Longmorn destilleriet, som han havde bygget i 1894, da han i 1897 påbegyndte byggeriet af Benriach, lige ved siden af Longmorn. Ved færdiggørelsen blev destilleriet blot benævnt Longmorn no. 2. Begge destillerier hentede vand fra samme kilde, og de blev forbundet af en jernbane som transporterede byg, kul, malt og fade mellem destillerierne.

 

Træerne vokser som bekendt ikke ind i himmelen, og i slutningen af 1800-tallet revnede ballonen, whiskyindustrien gik i sort, og John Duff blev erklæret konkurs. Et af de blenderfirmaer, som var med til at forcere overproduktionen, var Pattison, Elder & Company, bedre kendt som ”Pattison-brødrene”. Deres transaktioner gik på at sælge lagrene for efterfølgende at tilbagekøbe dem til en højere pris. Og så blev de igen solgt til en endnu højere pris, og så igen tilbagekøbt.
 

Efter dette store krak, stod industrien tilbage med overproduktion og alt for store lagre - fuldstændig uden harmoni med efterspørgslen. De enorme lagre kombineret med den dårlige britiske økonomi i starten af 1900-tallet var hård for whiskyindustrien. En del af produktionsapparatet blev sat i stå, og antallet af destillerier faldt dramatisk. Mange blev midlertidigt lukket ned, heriblandt BenRiach. Der skulle gå hele 65 år, inden BenRiach atter kom i produktion. Dog blev maltningsgulvene stadigvæk brugt på BenRiach under hele nedlukningsperioden. Her blev der nemlig maltet byg til produktionen på Longmorn, faktisk helt frem til 1998.


Glenlivet Destillers Ltd købte destilleriet i 1960, og efter en modernisering blev det genåbnet i 1965, altså nøjagtig 65 år efter at det var blevet lukket ned på grund af krisen i whiskyindustrien. I 1972 besluttes det, at BenRiach også skulle producere røget whisky. En whisky, som udelukkende var tiltænkt at indgå i firmaets forskellige blends.

I 1978 køber Seagram-koncernen en stor bid af den skotske whiskyindustri, herunder BenRiach, og i 1985 øges antallet af kedelsæt til to.


Først så sent som i 1994 kommer den første BenRiach Single Malt på markedet, da ejerne lancerer ”Heritage Selection” med single malts fra Longmorn, Glen Keith, Strathisla og Benriach.


I 1998 blev gulmaltningen indstillet, og i 2002 lukkede destilleriet helt.
 

BenRiachs genrejsning
Pernod Ricard satte destilleriet til salg i 2004, og flere interesserede parter bød ind. Det endte med at Billy Walker købte BenRiach sammen med sine sydafrikanske investorer (Intra Trading), og det bliver netop det rutinerede whiskyikon Billy Walker, der forløste destilleriets potentiale. Sammen med produktionsfaciliteterne overtog Billy et stort lager af gammel whisky fra både 1970’erne og 1980'erne.


Produktionen blev startet op umiddelbart efter overtagelsen i 2004, og i september måned blev de første fade fyldt med nydestilleret sprit.


Billys store ekspertise er at udvælge fade og sammensætte dem. Han startede med at kreere forskellige vatninger og aftapninger af både røget og ikke røget single malt. Det blev øjeblikkeligt en kæmpe succes. Året efter lanceres en lang række single cask aftapninger med whisky fra 1960’erne, 1970’erne og 1980’ erne.


Succesen med BenRiach forsatte de kommende ti år. Der blev bragt et hav af forskellige single malts på markedet. Der blev åbnet besøgscenter på destilleriet, og i 2012 startede man igen op med gulvmaltning.

I 2009 blev BenRiach kåret som “Whisky Distiller of the Year”, og i 2015 som “Global Whisky Distiller of the Year”.
 

Brown Forman kommer til
Som medejere af ”The BenRiach Distillery Company” havde Billy Walker et par sydafrikanske partnere, som i 2015 ønskede at trække sig tilbage fra skotsk whiskyindustri, og man begyndte derfor at søge efter nogle nye ejere til den lille destilleri-gruppe. Det skulle vise sig at gå meget hurtigt, og samme år overtog den amerikanske spirituskoncern Brown-Forman Corporation gruppen bestående af de tre destillerier; GlenDronach, Glenglassaugh og BenRiach.
 

Destilleriets udrustning
BenRiach er udstyret med en 5,8 tons stor mash tun, otte washbacks (gæringskar) og destilleriet har to kedelsæt. Maks kapaciteten ligger på årligt omkring 2,8 mio. liter, men så meget sprit produceres der slet ikke.
 

Whiskyen fra BenRiach
Siden Billy Walker tog over i 2004, har der været aftappet et hav af forskellige spændende whiskyer, hvoraf mange i meget små mængder.


Ejerne har i dag valgt at tappe en rækker forskellige serier; ”Flagship Range”, der består af klassisk unpeated whisky samt ”Peated Range” som består af røgede whiskyer. Endvidere aftappes løbende en række spændende ”limited releases” samt single casks.

AGE VERIFICATION
You must be older than 18 years old to enter this page.