Sicilien

Sicilien

Italiens sydligste region er en mastodont hvad angår vinproduktion. Efter regionen Apulien kommer Sicilien ind på en suveræn andenplads hvad angår produceret mængde vin. Kigger man efter i statistikkerne vil man ironisk nok kunne konstatere at det er selvsamme region, som internt konsumerer mindst vin!

I modsætning til mange af Italiens øvrige regioner har Siciliens vine haft ry for at være lidt grove i stilen og mangle noget raffinement. Det er først i de senere år, at denne opfattelse er blevet ændret i takt med sicilianernes øgede fokus på kvalitet. Der hersker nemlig ikke tvivl om, at Sicilien besidder et enormt potentiale, og at vi kommer til at se langt mere til øens fortræffeligheder i den kommende tid. Set historisk har Siciliens vinmæssige kompetence også haft vægten på søde vine. I første omgang har Marsala-vinene været dominerende og senere er også de Moscato- og Malvasia-baserede vine kommet godt med. I dag er det de tørre vine, som har den primære interesse - især de røde af slagsen. Mange af de hvide vine mangler identitet og har vanskeligt ved at konkurrere med produkterne fra Norditalien. Alt andet lige indebærer de klimatiske forhold nordpå da også en medfødt fordel qua de køligere temperaturer (hvilket er meget afgørende for at bevare flest mulige aroma- og smagsstoffer i druerne).

Geografisk er middelhavets største ø ganske karakteristisk. Det trekantede sicilien har trods sin store overflade på næsten 26.000 kvadratkilometer, kun relativt få deciderede vindyrkningsområder. Disse er lokaliseret i hvert deres hjørne og har hver især deres karakteristiske kendetegn. Man vil derfor typisk opdele Sicilien i tre overordnede områder, nemlig den nordøstlige del, den sydøstlige del samt den vestlige zone. Herudover er den sydlige ø Pantelleria en af regionens bedste leverandører af søde og rige Moscato-vine på trods af den nære beliggenhed til Afrika (kun 70 kilometer). Nu uddøde vulkaner har skabt en slags stenvæg langs sydkysten af Pantelleria, som er medvirkende til at tage toppen af de ekstremt varme luftstrømme fra Sahara.

Ud over Appenninernes dominans langs den nordøstlige del af regionen, har Sicilien og naboøerne Lipari og Vulcano tre aktive vulkaner, hvoraf Etna er den mest kendte. Alle vulkanområderne er gode vindyrkningsområder grundet bl.a. et meget højt indhold af potassium. Kun 15% af Siciliens overflade ligger under 100 meters højde, så lige bortset fra de allerhøjeste tinder er en utrolig stor del af øens overflade ideel til vindyrkning. Man må derfor også forvente, at de i dag opdyrkede zoner vil blive udvidet i løbet af de kommende årtier.